• Getuigenissen
    Getuigenissen

Léontina Moens, bewoonster assistentiewoningen

Ik woon hier reeds twee jaar. Mijn zus woont hier al negen jaar. Mijn huis was niet aangepast. Ik woonde samen met mijn zus, wie ik zeven jaar dag en nacht verzorgd heb. Wegens een hartaandoening was het voor mij niet langer mogelijk om deze zorgen uit te voeren. Ook het nemen van de trap werd moeilijker. De assisentiewoningen zijn heel dicht bij mijn huis. Ik was op voorhand al eens een kijkje komen nemen aangezien mijn zus hier kwam wonen. Toen er plaats vrij was voor mij, mijn broer en mijn jongere zus, beslisten we onmiddellijk om te verhuizen. Zo waren we terug alle vier samen.

Ik ben het meest gelukkig omtrent het feit dat we terug allemaal samenwonen. Leukste moment van de dag is op het gemak kunnen genieten van onze namiddag. Ik kan niet buiten wandelen zonder hulp. Gelukkig krijg ik elke namiddag bezoek. Zo kan ik eens wandelen door de stad en eens een koffietje gaan drinken.

De woning is aangepast. Ik moet geen trappen meet doen. Dit was voor mij een grote reden om te verhuizen. Ik heb hier ook heel gezellige buren die mij helpen, of omgekeerd, wanneer nodig.

Mijn zus is actiever dan mij. Zij gaat wekelijks kaarten in de polyvalente zaal. Ikzelf neem deel aan de vergaderingen en verjaardagsfeesten. Soms ga ik een kijken naar een optreden, maar niet altijd. 

Niet lang twijfelen! Zeker eens op bezoek komen om te komen kijken.Gabriella Sax, bewoonster assistentiewoningen

Ik woon hier al 2 jaar en een half. Ik ben reeds 6 jaar weduwe. Ik heb altijd samengewoond met mijn man, kinderen en mijn ouders. Het was een groot huis met twee verdieping en bijgevolg veel onderhoud. Toen mijn ouders en mijn man gestorven zijn, ben ik ziek geworden. Na de opname in het ziekenhuis, heb ik verder gerevalideerd in het kortverblijf van Woonzorgcampus Ramen en Poel. Van daaruit ben ik verhuisd naar een assistentiewoning. Ik heb gekozen voor deze assistentiewoningen doordat ik verbleef in het kortverblijf die hieraan verbonden is. Mijn dochter had een rondleiding gekregen en heeft mij toen ook uitgenodigd om eens een kijkje te nemen. De assistentiewoning moest groot genoeg zijn zodat ik mijn eigen meubelen kon plaatsen. Aangezien dit zo was, heb ik snel beslist om te verhuizen.

Ik woon hier heel graag omdat we hier pal in het centrum van de stad wonen. Er zijn genoeg mogelijkheden om buiten iets te doen. Mijn woning is groot genoeg en toch comptact. 

Mijn toenmalige buurvrouw had mij uitgenodigd om naar een vergadering mee te gaan. Zo heb ik hier hele leuke mensen leren kennen. Het leukste moment van de dag is de namiddag, dan kan ik naar buiten gaan. Bijna dagelijks doe ik een wandeling met een medebewoner.

Hier heb ik meer overzicht over mijn woning omdat die niet zo groot is als mijn huis waar ik vroeger woonde. In de assistentiewoningen is er ook meer sociale controle door onze buren. Dit geeft mij een veilig gevoel.

Als het niet meer gaat, moet je hulp aanvaarden. Als er iets is, is er onmiddellijk iemand om je te helpen.Rachel Temmerman, bewoonster assistentiewoningen

Ik woon hier al 3 jaar. Mijn man was gestorven. Mijn familie had schrik dat ik eenzaam zou worden en heeft beslist dat ik beter naar een assistentiewoning zou verhuizen. Ik was soms ook bang om alleen thuis te zijn. Mijn man en ik waren op een wachtlijst genoteerd. De wachtlijsten waren toen zeer lang. Toen er hier plaats was, heb ik onmiddellijk beslist om te verhuizen. Ik ben heel tevreden met mijn appartement. Het is klein maar heel gezellig. Bovendien kijk ik uit op mijn vorig appartement.

Het voordeel van deze assistentiewoningen is de verbondenheid aan het woonzorgcentrum en het kortverblijf. Ik heb het gevoel dat ik altijd ergens terecht kan.

Mijn vriendschap die ontstaan is nadat ik het hier gewoon geworden ben. Ik ben eerder een stil type, maar ben toch zeer blij dat ik hier nieuwe vrienden gemaakt hebt.

Het leukste moment van de dag is de namiddag. In het centrum van de stad valt er veel te beleven. Wekelijks ga ik eten in een van de restaurantjes op de Korenmarkt. Dagelijks ga ik wandelen met een medebewoner. Thuis had ik schrik om alleen te vallen.

Ik neem maandelijks deel aan de activiteiten zoals een receptie of een verjaardagsfeest. Dit is voor mij voldoende.

Luister naar de goede raad die familie je geeft. Alleen is maar alleen. Hier is er altijd iemand die je kan helpen