Assistentiewoningen (vroegere Serviceflats)

Wordt uw huis stilaan te groot? Zoekt u meer sociaal contact? Bent u of uw partner licht zorgbehoevend? Wilt u uw kinderen ontlasten? Bent u op zoek naar een mooi en ruim verblijf in alle veiligheid en comfort, met garantie op nabije zorg als die nodig is? Maar is het nog te vroeg voor u om de stap naar het woonzorgcentrum te zetten en hecht u nog veel belang aan uw zelfstandigheid?

Dan zijn onze erkende assistentiewoningen voor u een perfecte oplossing. Ideaal om zelfstandig te wonen in een praktische woning met de mogelijkheid tot zorgondersteuning en hotelservice op maat.

Er is 24 uur op 24 permanentie van een verpleegkundige uit ons eigen zorgteam, die bereikbaar is via het noodoproepsysteem. Wij kunnen u ook zorgverlening op maat bieden. Hebt u op een bepaald ogenblik toch nood aan een tijdelijk of permanent verblijf in een woonzorgcentrum, dan geniet u voorrang in het naburige woonzorgcentrum (*). Voor een maximaal comfort kunt u een beroep doen op verschillende restaurant- en hotelformules, soms tot en met een all-informule, waarmee we al uw zorgen uit handen nemen.

De woonzorgadviseur helpt bij problemen van administratieve, organisatorische of praktische aard en kan mee bemiddelen bij thuiszorgdiensten zoals thuisverpleging, poetsdienst, gezinszorg, klusjesdienst, enz.

U kunt bij ons ook naar de kapper of de pedicure, gymnastiek volgen in de kineruimte of gebruikmaken van een van de diverse leefruimtes en de mooi aangelegde tuinen. U en uw familie zijn natuurlijk ook altijd welkom in onze gezellige cafetaria’s.

Wie dat wenst, kan gratis deelnemen aan het ruime aanbod van activiteiten. Elke dag valt er iets anders te beleven. Elke dag is een nieuwe dag.

Onderaan deze pagina vindt u nog een video met enkele getuigenissen over het wonen in een assistentiewoning van Foyer De Lork, een dochter van Senior Living Group.

Wat is een "erkende" assistentiewoning ?

Een assistentiewoning (de vroegere serviceflat) is een aangepaste woning voor senioren met minstens een leefruimte met keuken, een aparte slaapkamer en een aparte badkamer met toilet. De woning is aangepast en veilig, er zijn nauwelijks trappen, er is een noodoproepsysteem en een aangepaste lift. Er zijn ook gemeenschappelijke diensten mogelijk, zoals poetshulp, warme maaltijden of thuisverpleging, en er zijn gemeenschappelijke ruimtes. Er is ook een woonassistent aanwezig die kan helpen met de praktische organisatie of toeleiding naar bijvoorbeeld thuiszorgdiensten en er worden activiteiten georganiseerd ter ondersteuning van het sociaal contact.

Een erkende assistentiewoning heeft die erkenning ontvangen van de Vlaamse overheid als kwaliteitslabel en moet voldoen aan een hele reeks erkenningsvoorwaarden: slechts 25% van de bewoners mag jonger zijn dan 65 jaar; u heeft volledige vrijheid en privacy; u heeft een vrije keuze qua zorg en dienstverlening; u heeft de mogelijkheid om minimum 1 warme maaltijd per dag ter plaatse te nuttigen; er is een garantie op crisis-en overbruggingszorg; het beheer van uw gelden en goederen blijft bij u als individu; er is een interne afsprakennota; er is een verbintenis tot overplaatsing naar een meer passende voorziening bij verhoogde zorgnood; er is overdag en 's nachts altijd iemand beschikbaar bij een oproep; er is gegarandeerde brandveiligheid en aangepaste zonwering waar nodig; er zijn leuningen en handgrepen beschikbaar voor verplaatsingen in het gebouw en er is een oproepsysteem beschikbaar en een oproep mogelijk vanuit elke sanitaire ruimte; het hele gebouw is rolstoeltoegankelijk en er zijn gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes.

Hier vind u als (potentiële) huurder nog een checklist met aandachtspunten: http://www.checkassistentiewoning.be/assets/documents/AW_Checklist_huurders.pdf    

Waarom huren i.p.v. kopen ?

U vermijdt de kopzorgen die u hebt wanneer u een assistentiewoning koopt en geniet van de vele huurvoordelen:

  • U hebt financiële duidelijkheid. U kent uw dagprijs, en daarin zijn naast de huur dikwijls ook alle nutsvoorzieningen zoals gas, water en elektriciteit en verzekeringen inbegrepen (Voor meer informatie hierover kan u terecht bij de directie van de voorziening van uw keuze) De dagprijs (huur + verplicht dienstenpakket) is aanzienlijk lager dan de dagprijs in het woonzorgcentrum en is afhankelijk van het type woning dat u kiest.
  • U geniet van een erkende assistentiewoning. Dit wil zeggen dat de woning voldoet aan de normen die vooropgesteld worden door de Vlaamse Gemeenschap en het Brussels Gewest. Indien die normen morgen wijzigen, dan zorgt de beheerder van het gebouw voor de nodige investeringen en hij staat ook in voor alle reparaties. U dient hierover nooit moeilijke discussies te voeren met mede-eigenaars.
  • U kunt altijd ‘terug’. Bevalt de woning of de omgeving u toch niet, dan vraagt u naar een andere woning of u huurt gewoon elders. Leert u een nieuwe liefde kennen, dan huurt u gewoon samen. Verhuizen de kinderen naar een andere regio, dan verhuist u mee (de opzeg bedraagt slechts 30 dagen).
  • U, maar ook uw kinderen, hebben niet de last van het zoeken van een nieuwe huurder of de verkoop van een assistentiewoning als u uiteindelijk liever ergens anders wilt wonen dan waar u enkele jaren geleden voorzien had, als uw partner plots komt te overlijden en uw assistentiewoning te groot is geworden, of als u door omstandigheden dient te verhuizen naar een kamer in een woonzorgcentrum.
  • U hoeft nooit nog een grote verhuis te maken. Op dezelfde locatie bevindt zich ook altijd een woonzorgcentrum waar u absolute voorrang geniet (*). Zo blijft u in een vertrouwde omgeving.

 Getuigenissen over het wonen in een assistentiewoning (van ons dochtermerk Foyer De Lork)

Vergeet zeker ook niet om een kijkje te nemen op onze pagina met veelgestelde vragen assistentiewoningen.

Bent u zwaar zorgbehoevend, dan kunt u bij ons terecht voor een permanent verblijf in een woonzorgcentrum.

Via de zoekmotor links op deze pagina kunt u informatie vinden over de concrete dienstverlening en infrastructuur van de assistentiewoningen of het woonzorgcentrum in uw buurt.

(*) Niet op exact dezelfde locatie, maar wel kortbij in: Ter Bleuk - Bonheiden en Ennea - Sint-Niklaas.